Ve středověku se nazývala knedlíkem, také knédlem malá kulička nebo šištička smíchaná z masa a máčené housky. Oproti dnešní době se tyto knédle smažily na ohni. Knedlíky se běžně konzumují také v Číně, kde je jedli patrně dříve, než se ve střední Evropě objevili lidé.
Houskový kynutý knedlík je druh tradičního českého pokrmu. Jedná se o knedlík vyrobený z kynutého těsta, do kterého se přidává na kostičky nakrájený suchý chléb (housky). Tento druh knedlíku je oblíbený jako příloha k různým masovým pokrmům nebo se může podávat i samostatně, často s omáčkou nebo máslem.
Základní postup pro přípravu houskových kynutých knedlíků zahrnuje následující kroky:
Příprava těsta: Kynuté těsto se připravuje z mouky, mléka, droždí, cukru, soli a tuku. Po vykynutí těsta se přidají na kostičky nakrájené suché housky.
Formování knedlíků: Těsto se rozválí na váleček, na který se následně navrší nakrájené housky. Poté se těsto zabalí kolem housky a vytvaruje se váleček. Tímto způsobem se vytvoří houskový knedlík.
Vaření: Knedlíky se vaří ve vroucí vodě nebo vývaru. Během vaření těsto nabobtná a získává lehkou a vzdušnou texturu.
Podávání: Hotové houskové kynuté knedlíky se podávají nakrájené na plátky jako příloha k masovým pokrmům, například k vepřovému nebo k pečenému drůbeži. Mohou se také podávat s omáčkami nebo se smaženou cibulí.
Houskové kynuté knedlíky jsou součástí české kuchyně a jsou oblíbené pro svou chutnou a sytou povahu. Naopak bramborový knedlík je vyrobený z brambor, mouky a vajec. Může být vařený nebo pečený. Podává se s různými omáčkami nebo jako příloha k masu. Knedlík je typický pokrm, který se vyskytuje v mnoha kuchyních po celém světě. Jedná se obvykle o těsto, které může být vařené nebo pečené, a podává se jako příloha nebo hlavní jídlo s různými omáčkami nebo příchutěmi. Existuje mnoho druhů knedlíků, které se liší složením, způsobem přípravy a způsobem podávání.