Knedlíky

Knedlíky

Ve středověku se nazývala knedlíkem, také knédlem malá kulička nebo šištička smíchaná z masa a máčené housky. Oproti dnešní době se tyto knédle smažily na ohni. Knedlíky se běžně konzumují také v Číně, kde je jedli patrně dříve, než se ve střední Evropě objevili lidé.

Bramborové knedlíky

Bramborové knedlíky jsou dílem válečného strádání a nešťastné náhody. Vojenský kuchař Franz Trawniček chtěl připravovat vdolky s povidly, ale zjistil, že nemá dostatek mouky. Uvědomil si, že nedostatek mouky by mohl nahradit nastrouhanými vařenými brambory.

Brambory smíchal s hrubou moukou, solí a dostatečným množstvím vajec, aby hmota držela pohromadě. Po uvaření ve vodě byl na světě nový pokrm, který si rychle získal srdce českých strávníků. Postupně vznikly také další varianty – sypané strouhankou, osmaženou cibulkou či škvarky a samozřejmě plněné uzeným masem.
Bramborové knedlíky
Ovocné knedlíky

Ovocné knedlíky

V době zrodu ovocných kynutých knedlíků nešlo o stejné knedlíky jako známe z našich talířů dnes. Tehdy se ovoce pokrájelo a smíchalo s těstem či se strouhankou a vejci. Nejstarším zástupcem ovocných knedlíků jsou švestkové. Dříve jejich obsah tvořily vypeckované švestky smíchané s máčenou žemlí. Knedlíčky z tohoto těsta se pak obalily v mouce a smažily na másle.

Těsta

Máslové listové těsto vzniklo vlastněn náhodou. Vynalezl jej cukrář Glaudo Gelée v r. 1600. Gelée zpracovával chlebové těsto, a protože byl jeho zaměstnavatel nemocný, chtěl pro něj zhotovit zvláště dobrý chléb. Do chlebového těsta přidal máslo.

Po upečení byl překvapen, že se upekla veliká koule, kterou nemohl ani vyndat z pece. Při pozdějších zkouškách pekl chléb bez kvasnic a vždy obdržel lehoučké a křehké pečivo, aniž se dopátral pravé příčiny jeho vzniku.
Těsta
Přílohy

Přílohy

Hotové přílohy lze použít k masům, omáčkám, ale také jako základní surovinu k různým samostatným pokrmům. Historie příloh sahá do minulost jako lidstvo samo. Velké obliby a rozšíření knedlíkovách příloh nastalo zejména v období Rakouska-Uherska.

Gastro

Pro restaurace, jídelny, závodní stravování, nemocnice a jiné gastro provozy nabízíme balení výrobků volně ložené nebo v gastro miskách.  Hmotnost výrobků a balení jsme schopni přizpůsobit požadavkům zákazníka.
Gastro